Események

Családi istentisztelet és az első osztályosok fogadalomtétele

 

2023. november 12-én ismét összegyűltünk vasárnap, Isten szeretetének ünnepén. Ez a családi istentisztelet kiegészült az első osztályosok fogadalomtételével. Isten Igéje arról szólt, hogy Jézus, az Isten Fia hogyan nőtt fel: hogyan gyarapodott nem csak testben és értelemben, hanem lelkileg is. A vetítés során megismerhettük Jézus gyerekkorát és láthattuk, hogy hogyan ragaszkodott a mennyei Atyához kicsiny korától kezdve. De a szülők is kaptak útravalót Isten Igéjéből. József és Mária gyermeknevelése szolgált példaképpen és az, hogy hogyan kellett nekik is megtanulniuk rábízni gyermeküket Istenre. Jézus gyermekkori története példa volt az elsősök számára is, hogy mindig szorgalmasak legyenek ne csak az iskolai dolgokban, hanem az Istennel való kapcsolatukban is.

A bibliai tanítás után következett az első osztályosok fogadalomtétele, majd pedig egy emléklap átadása. Végül pedig igazgató úr atyai kézfogása tette komollyá ezt a szép pillanatot. Isten áldja és segítse meg első osztályosainkat és szüleiket! Hordozzuk őket imádságban!

Minden diákunkat és szüleiket is szeretettel várjuk az iskola aulájában havonta megrendezésre kerülő családi istentiszteletre.

Béres-Csögör Orsolya iskolalelkész

Az istentiszteleten készült képeket az alábbi albumra kattintva tekinthetik meg.    

Egészséges életmód és energiatakarékossági projektnap

 

November 8-án az Egészséges életmód és energiatakarékossági projektnapon tanulóink az „Ízek utcáin” sétálhattak. Itt vásárolhatták meg tízóraijukat, uzsonnájukat. Minden osztály egy standdal készült. Saját készítésű, kizárólag egészséges étkek kerülhettek a pultra. Gusztusos zöldségvariációk, gyümölcsfalatkák, ízletes répatorták, répás és sütőtökös muffinok, szendvicsek, szörpök, teák, megannyi finomság közül választhattunk. A gyerekek a kereskedelem fortélyaival is ismerkedtek. A kereskedést szülők segítették. Köszönet érte! A bevételek az osztálykasszát gyarapították. Hálás köszönet a finomságokat készítő szorgos szülőknek!
Az Öko – faliújságot novemberben 3.a osztály készítette az „Energiatakarékosság és fenntarthatóság” témakörben.

Az eseményen készült képeket az alábbi albumra kattintva tekinthetik meg.

 

 

 

Galibás délután

 

Az év ezen időszaka a régi pásztoremberek számára az állatok behajtásának ideje volt. A jó pásztor egész évben gondoskodott szeretett állatairól.

November 10-én délután iskolánk udvarán sokan összegyülekeztünk és kicsiny lámpásokkal elindultunk a komlóstetői óvoda felé, ahol nagyon sokan csatlakoztak hozzánk ovisok, szülők, testvérek egyaránt. Gyönyörű volt látni a domboldalon lefelé hömpölygő sokaságot és a jócselekedetek lápásainak kicsiny fényét.

Az iskolába beérve közösen énekeltük a „Bízom benned, Uram Jézus…” kezdetű éneket és ezzel megtanultuk, hogy Jézus a mi jó pásztorunk, aki gondoskodik rólunk, vezeti az életünket, név szerint ismer bennünket, megóv a veszélyes helyzetektől és ha bajba kerülünk, mert elkóborolunk tőle, akkor utánunk jön és kiment bennünket. Ő azért is lehet a mi jó pásztorunk, mert életét adta értünk. Erről szólt a bibliai történet is, amit kivetítéssel tettünk izgalmassá a gyermekek számára.

Ezután jól megmozgattuk az egész iskolát és óvodát, mivel az volt a feladat, hogy az intézményben elrejtett állatokat keressék meg a családok. Nagy volt az izgalom, hogy minden állatot megtaláljunk. Természetesen a legügyesebb osztályok és gyermekek jutalomban részesültek.

Pihenésképpen a komlóstető óvodások ügyes néptáncát, körjátékát, valamint Zsarnay Adrián a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes tagjának táncát tekinthettük meg. Végül pedig jöhetett a finom tea és aprósütemény.

Jó volt látni a megtelt aulát, a kicsinyek és nagyok közösségét.

Isten áldja meg a komlóstetői óvodát és a református általános iskolát!

                                                                                                                                               Béres-Csögör Orsolya

 

 

 

Pályaorientációs nap

 

Ebben a tanévben október 28-án került sor a pályaorientációs napra. Szülők, nagyszülők vállalkoztak arra, hogy bemutatják tanulóinknak szakmájukat.

Megtudtuk, hogyan kerül asztalunkra a számtalan tejtermék. Vetítéssel egybe kötött előadásból kaptunk tájékoztatást arról, milyen munkák folynak a tejipari vállalatnál.

Ellátogattak hozzánk a mentősök is, akik fárasztó éjszakás műszak után meséltek nekünk munkájukról és válaszoltak számos kérdésre. A gyerekek számára a legérdekesebb a mentőautó belseje volt.

Az építészmérnök nagymama a tervezés folyamatától a ház felépüléséig diákon mutatta be, milyen munkákat kell elvégezni. Láthattunk sok miskolci épületet, melyek saját tervezői munkáját dicsérik, illetve olyan épületeket, amiben társtervező volt.

A nyugalmazott mozdonyvezető nagypapa színes előadása sok kisgyereknek adott kedvet, hogy később egy nagy mozdony egyedüli urai legyenek.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a szülőknek és nagyszülőknek, hogy ellátogattak hozzánk és e nap sikeréhez aktív szereplésükkel járultak hozzá.

Az eseményen készült képeket az alábbi albumra kattintva tekinthetik meg.

Reformáció: Lehetőség életünk megújulására

 

A Reformáció napja talán sok ember számára ismeretlen és nem igazán ünnepelt nap. Naptárbeli helye miatt pedig háttérbe szorítja a Halloween ünnepnek csöppet sem nevezhető szokása.

Pedig bizonyára mindenki személyes vágya a megújulás, az újatkezdés lehetősége és az ebből fakadó öröm és kiegyensúlyozottság érzése. De a mai világban –amikor életünk megújításáról gondolkodunk- ezt inkább csak horizontálisan próbáljuk megvalósítani és elfelejtkezünk, hogy az emberi élet és létezés gyökere Istennél van. Ezért a megújulás is csak akkor lehet valós, ha az Istennel való kapcsolatunknál kezdjük azt.

Ebben a tanévben Jézus templomtisztítási ünnepéről szólt az igehirdetés az iskola ünnepi istentiszteletén. A telefonunk kijelzi, ha megtelik a tárhelye. A szobánkban is sokszor előfordul, hogy tele lesz a helyiség oda nem illő dolgokkal. Ilyenkor elkezdünk takarítani és amire nincs szükségünk, azt eltávolítjuk onnan. Lehet, hogy ezt éppen azért tesszük, mert kaptunk egy új bútort, de annak nincs helye addig, amíg rendet nem teszünk a szobánkban. Van valami, amit ki kell hozni, hogy az új bútor beférjen.

Ehhez hasonló helyzetet látott Jézus is, amikor bement a jeruzsálemi templomnak annak a csarnokába, ahol a nem zsidó ember számára kellett volna biztosítani az istentisztelet és imádkozás lehetőségét. Ott azonban galamb-, és más árusok, valamint pénzváltók voltak, akikre persze szüksége volt a külföldről érkező zarándokoknak, de mindezt rossz helyen tették. Jézus keményen rávilágít erre a rossz szokásukra.

Az 1500-as években Luther Márton német szerzetes is azt látta, hogy az emberek szíve és gondolatai, valamint szokásaik tele vannak oda nem illő dolgokkal. Istent hatalmas ítélkező úrnak látták csupán, aki nem megközelíthető, vagy csupán csak félelemmel. Azt gondolták, hogy a bűnöket Isten akkor bocsátja meg, ha azt kifizetik neki bűnbocsátó cédulák formájában. Úgy képzelték el Őt mint akinek lehetetlen kivívni a szeretetét, bármit is tesznek érte. Luther kereste a válaszokat és a Szentírásban megtalálta.

A halloweeni mécsesgyújtás, a halál erejének kifigurázása buta maszkokkal bármennyire is jó üzlet, attól óvnunk kell gyermekeinket. Miért ünnepelnénk egy félelemből fakadó szokást, amikor megismerhetjük azt az Istent, aki az élet világosságát akarja mindnyájunk szívében meggyújtani? Tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy Isten az Ő Fiát adta értünk, hogy nekünk életünk legyen, méghozzá örök életünk.

Az ünnepi istentiszteleten diákok és tanárok rövid csendességben gondolkodtunk el, hogy életünket, szívünket, gondolatainkat milyen felesleges dolgokkal zsúfoltuk tele, amelyekre talán Isten szerint nincs is szükségünk. Ha így kezdjük a megújulást, akkor történhet meg velünk az a csoda, hogy életünk deformációit felismerve reformálódhat, megújulhat mindnyájunk élete.

Az istentisztelet végén kisorsoltuk a reformációs totó 3 sikeres versenyzőjét, akik apró ajándékban részesültek.

Szeretettel ajánlom a szülők figyelmébe az aulában található reformációs falunkat és vitrinünket, melyhez alsósok és felsősök számára külön pályázati lehetőséget készítettünk kérdések formájában. A megfejtések november 9-ig adhatók le a portán lévő dobozba.

Szeretettel várjuk a családokat november 10-én, pénteken délután a Galibás délutánunkra, valamint november 12-én a hagyományos családi istentiszteletre, melyen az első évfolyamosok tesznek fogadalmat!

 

Szeretettel: Béres-Csögör Orsolya iskolalelkész

 

 

 

 

 

3D-technológiai bemutatónap

 

Dr. Várady Endre Tanszékvezető főiskolai docens, egyházi 3D-oktatási referens tartott átfogó előadást a 3D-technológiai bemutatónap alkalmával, mely az Oktatási Szolgálat és a Pedagógiai Intézet támogatásával valósulhatott meg.

Hitvallása szerint: „Az előadás spontán élményt nyújt és hosszú távú perspektívát vázol a közoktatásban tanuló minden korosztálynak interaktív, élménydús módon.”

Minden tanulónk részese lehetett a technológiai bemutatónak. Tanóránként és korcsoportonként vettek rész az előadáson, melynek nyelvezetét a székeken helyet foglaló diákok életkorához igazította az előadó. Szó esett alapanyagokról, tartósságról, UV állóságról, szilárdságról és felhasználhatóságról is.

Készültek úgynevezett demó darabok is, amiket a 3D nyomtatóval nyomtattak és láthattak igazi 3D nyomtatóval készült házat is.

A bemutatók utáni szünetekben beszélgettünk Dr. Várady Endre úrral, amikor is elmondta, hogy „Elkötelezettek vagyunk a diákok jövőjét visszafordíthatatlanul meghatározó 3D-technológia és az ahhoz társuló lehetőségeik megismertetésében.”

Mindannyian rövid betekintést tehettünk a ránk váró legújabb technológia alakította jövőbe. Az eseményre október 16-án hétfőn került sor iskolánk aulájában.

Köszönjük a lehetőséget, a támogatást és a korszerű ismereteket!

 

 

Állatok Világnapja az iskolánkban – MÁSA látogatása

 

2023. október 5-én az Állatok Világnapja alkalmából, ismét ellátogattak hozzánk a MÁSA – a Miskolci Állatsegítő Alapítvány képviselői, két szeretetre és otthonra vágyó kutyával. Nagy készülés előzte meg a fogadásukat, s ezúton szeretnénk megköszönni tanítványaink, szüleik, családtagjaik, a jelenlegi és régi dolgozóink segítségét, adományait. Rövid előadást hallgathattak meg a tanulóink a felelős állattartásról, gondozásról, ápolásról; majd a gyerekek örömére megszeretgethették a kutyusokat.
Köszönjük a MÁSA dolgozóinak a lelkiismeretes munkáját és azt hogy megtiszteltek minket jelenlétükkel.
Az eseményen készült képeket az alábbi albumra kattintva tekinthetik meg.

 

 

Mobilitás hét – megyei atlétika verseny eredménye – erdők hete

 

A mobilitás hét elég mozgalmasan telt. Bizonyítja ezt a mindennapos zenés gimnasztika, az  erdei túra, a közlekedjünk helyesen, biztonságosan előadás is. De nekünk testnevelőknek a legjobban ” várt kérdés” talán az volt, hogy a hét elején megrendezésre kerülő városi atlétika versenyen továbbjutott 10×200-as váltócsapatunk hogyan fog a vármegyei döntőn szerepelni. A döntőben 10 csapat indult, tanítványaink a hatodik helyen értek célba, nagyon szép időeredményt elérve. 

Szívből gratulálunk !

Az erdők hete alkalmából szeptember 15-én – a mobilitási hét nyitányaként- a komlóstetői erdőben túrázott az iskola valamennyi tanulója. A felsősök Poklos – tetőt célozták meg, ahol gyönyörű panoráma tárult eléjük. Az alsó tagozatosok egy rövidebb túrán vettek részt, amit rövid erdei bunkerépítéssel szakítottak meg. Kellemes időben, jó hangulatban telt a délelőtt.

Az eseményeken készült képeket az alábbi albumra kattintva tekinthetik meg.

 

 

Sport43 – kenuzás

 

A Sport43 program keretein belül 6.b osztályos tanulóink közösségépítő kenuzáson vettek részt. A szakképzett túravezetők, biztonságos kenukkal, mentőfelszereléssel várták diákjainkat. A lapátforgatás megismerése mellett, a vízivilággal, a természettel való találkozás tette felejthetetlenné ezt a napot.

 

 

Évnyitó istentisztelet

 

Ünnepi istentisztelettel nyitotta meg a 2023-2024-es tanévet a Komlóstetői Református Általános Iskola. A tanévnyitó az első osztályosok bevonulásával kezdődött. Az óvó nénik vezetésével léptek át jelképesen az iskola kapuján, ahol a tanító nénik várták őket.

A 2.a osztály műsora után Főtiszteletű Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az igei gondolatok után Dr. Ábrám Tibor igazgató úr tartotta meg ünnepi beszédét, köszöntve a tanulókat, a pedagógusokat és a szülőket.

A tanév vezérigéje:
Jézus Krisztus él. (ApCsel. 1,3)

Az eseményen készült képeket az alábbi albumra kattintva tekinthetik meg.

 

 

 

Komlósi Tücsök Tanoda

2018. november 21-én délután a kis “tücsök tanoncok” sikeresen teljesítették a próbákat, azaz számot adtak ügyességükről, bátorságukról. A játékos feladatok az iskolai munkát elősegítő képességeik fejlesztésére irányultak, de elsősorban a mozgás fejlesztésére.

 

 
Failed to get data. Error:
The provided ID does not match any albums.

 

 

2018 méter futás

 
Failed to get data. Error:
The provided ID does not match any albums.

 

Nyári Tábor 2018

(EFOP 3.3.5-17)

Véget ért a 2018-as Nyári Tábor 

A nyári napközis tábort az egészséges életmód és a közlekedési ismeretek jegyében állították össze a nevelők. Igyekeztek olyan játékokat és feladatokat választani, hogy mindenki találjon a számára megfelelőt, amelyben jól érezheti magát. Bejártuk az iskola környékét is,  játszótér, erdő, Komlóstető utcái. Az Avalon Park és a Factory felejthetetlen pillanatokat szerzett a gyerekeknek. Az Avasi Kilátóból beláttuk az egész várost, ahol élünk. Sport, játék, kézműves foglalkozás mind belefért a napi programunkba. Fáradtan, de sok kellemes élménnyel gazdagodva  tértünk haza. Fantasztikusan jó volt a tábor!

Reméljük, hogy jövőre is újra átélhetjük ezeket a csodálatos élményeket.

 

 
Failed to get data. Error:
The provided ID does not match any albums.

 

Nyári Tábor 2018 (EFOP 3.3.5-17)

 

 

Osztálykirándulások 2018-ban

 

 

Boldogkő Vára (4.a)

A legenda szerint hét tündér, hét kérője kerek hét esztendeig építette Boldogkő várát IV. Béla magyar király uralkodása idején. Udvarhölgyek, kóbor lovagok időutazásra invitálják a látogatót. Örök élményt nyújtó osztálykirándulás. A 4.a rendhagyó történelem órán bejárta a várat, majd interaktív foglalkozásokon vett részt a Tekergő népzenei együttessel, a Naszály kézműves udvar mestereivel és a Kóbor lovagokkal. Honfoglalás-kori elődeink harci kultúráját a Csallóközi Lovasíjászok mutatták be a gyerekeknek.

 

 

 
Failed to get data. Error:
The provided ID does not match any albums.

 

Hamisítatlan középkori időutazás, igazi forgatag amely felkap, magával ragad!

2018.05.31

Gondol Gyuláné / Nagy Mónika

 

 Budapest Andrássy Élményközpont (7.a)

 
Failed to get data. Error:
The provided ID does not match any albums.

 

7.a (Budapest Andrássy Élményközpont)

 

30 éves az iskola

VERSEK:

         Szlivka Mihály – Szlivka Miklós:   Köszöntelek iskolám

          Sütő Doroti:  Osztályunk

          Kis Dorottya:  Egy iskolás napja

 

Március 15 (Google Fényképek link)

 

meghivo bal

Alapítványi bál